Kaynarca'da korkutan ‘Kuş gribi’ iddiası!
Adapazarinet.com - Sakarya'nın İlk Firma Rehberi
Sakarya’nın Kaynarca ilçesindeki bir tavuk çiftliğinde henüz belirlenemeyen bir nedenden dolayı yaklaşık 700 bin tavuk telef oldu. Bölgedeki diğer işletmelerde de etkisini göstermeye başlayan hastalıkla ilgili bakanlık devreye girdi.
Tavuk ölümlerinin nedeni araştırılırken, ölümlerin 'Kuş gribi' olmasından endişe ediliyor. Tavuklardan alınan numuneler incelenmek üzere laboratuvara götürüldü.
Sakarya'nın Kaynarca ilçesinin merkezinde bulunan bir tavuk çiftliğinde tavuklarda hastalık ortaya çıktı. Et tavuğu yetiştiren özel işletmede görülmeye başlanılan hastalık nedeniyle yaklaşık 700 bin tavuk telef olduğu bildirildi.
TESİS KARANTİNA ALTINA ALINDI
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından görevlendirilen veterinerler tavuklardan numune aldı. Yetkililerin ilk örnekler alınarak laboratuvarda inceleme altına alınan hastalığın ilk gün çıkan belirtilerinin ardından hayvanlara bulaşmaması için tesis karantina altına alındı. Türkiye’nin en büyük tavuk merkezlerinden biri olan Kaynarca’da bu olay büyük bir panik yaşanmasına neden oldu.
İŞLETMENİN ZARARI YAKLAŞIK 5 MİLYON TL
İşletmede 5 milyon TL değerindeki 700 bin tavuğun tamamı imha edilirken, işletmeye büyük bir zarara uğradı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan henüz resmi bir açıklama gelmezken, “Tavuk Vebası” bir diğer adıyla Avian İnfluenza (Kuş gribi) olabilme ihtimali üzerinde duruluyor.
Henüz konuyla ilgili olarak resmi bir açıklama yapılmasa da Kaynarca’da yaşanan tavuk ölümleri nedeniyle 1 milyona yakın tavuğun bu hastalık nedeniyle telef edilmek zorunda kalınacağı, bu rakamın da artmasından endişe duyulduğu bölgeden gelen haberler arasında.
KUŞ GRİBİ NEDİR ?
(Avian İnfluenza , Tavuk Vebası, Pestis Avium, Bird Flu) Kuş gribi, evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtiler gösteren, ölümle sonuçlanan çok bulaşıcı bir hastalıktır.
Hasta tavuklarda yüksek bulaşıcılığı olan bu hastalık ilk kez 1878 yılında İtalya'da tespit edilmiş ve “tavuk vebası” olarak adlandırılmıştır.
Hastalık etkeninin bir virüs olduğu 1901 yılında ortaya konulmuş olmasına karşın, etkenin memeli influenza A virüsleri ile ilişkili olduğu ancak 1955 yılında gösterilebilmiştir. Hindilerde ise ilk izolasyon 1963 yılında Kuzey Amerika'da yapılmıştır.
Bu haber 700 defa ziyaret edildi.