Odyoton İşitme Merkezi Hakkında
İşitme Kaybı
Kişinin çevresel ve konuşma sesleri duymada ve algılamada yaşadığı zorluklara işitme kaybı denir.
İşitme kayıplı bireylerde genel şikayeti duyuyorum ama anlamıyorum olur. Bunun sebebi konuşma seslerinin kaybolmasıdır. İşitme kaybının bir çoğu yüksek frekanslarda tutulum sergiler. Bu durumda yüksek frekanslı sesleri daha az duyarız veya hiç duymayız. Bunun sonucu olarak da anlama kaybolur.
İşitme Kaybı Türleri
Kişilerin normal ortamda sesleri ve konuşulanları anlamada hiçbir kısıtlamanın olmadığı, çocuklarda dil gelişiminin engellenmediği işitme seviyesi normal işitme olarak kabul edilir.
İletim tipi işitme kayıpları: Dış kulak yolu, kulak zarı ve orta kulak sisteminde ses iletimini engelleyen patolojilerin ortaya çıkardığı işitme kayıplarıdır. Hava yolu işitme eşikleri normal sınırının altında, kemik yolu işitme eşikleri ise normal işitme seviyesindedir.
Sensör-nöral işitme kayıpları: İşitme eşikleri normal sınırlarda olmayıp, hava ve kemik yolları arasında fark yoktur. Sadece kohlear patolojilerden kaynaklananlar sensör, 8. Sinir fonksiyonlarını etkileyenler nöral, her ikisinin birlikte etkilendiği patolojiler ise sensör-nöral olarak adlandırılır.
Mikst tip işitme kayıpları: İletim ve sensör-nöral işitme kayıplarının birlikte görüldüğü kayıplardır. Odyolojik ölçümlerde hava ve kemik iletimi arasında açıklık vardır, ancak kemik yolu eşikleri de normal değerlerin altındadır. Sensör-nöral patolojiye eşlik eden iletim patolojisinin birleşimidir.
Santral işitme kayıpları: Beyin sapından işitsel kortekse kadar olan bölgedeki nöral patolojilere bağlı olarak ortaya çıkan kayıplardır. Odyometrik testler dışında kortikal fonksiyonları ölçen ileri ayırıcı tanı testleri de gereklidir.
Fonksiyonel işitme kayıpları: İki türü vardır.
1. Psikolojik kökenli olan hastanın işitmediğine kendisinin de inanmasıdır. Odyolojik değerlendirme ile birlikte psikolojik değerlendirme de gereklidir.
2. Hastanın çıkar sağlamak amacıyla kendini işitme kayıplı olarak yansıtmasıdır.
İşitme Kaybı Dereceleri
0 - 25 dB HL - Normal işitme
26 - 40 dB HL - Çok hafif derecede işitme kaybı
41 - 55 dB HL - Hafif derecede işitme kaybı
56 - 70 dB HL - Orta derecede işitme kaybı
71 - 90 dB HL - İleri derecede işitme kaybı
91- + dB HL - Çok ileri derecede işitme kaybı
İşitme Cihazı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İşitme cihazı uygulamasını yapan sağlık meslek grubu odyolog ve odyometristlerdir. Bu uygulamayı yapan kişinin alanında uzman olup olmadığını öğrenin.
İşitme cihazı seçiminde önemli olan işitmenizi korumak ve anlamanızı artırmaktır. Bu yüzden estetik kaygılarınızdan çok cihazdan ne kadar verim aldığınız önemlidir.
İşitme cihazlarında sadece işitme cihazı için özel olarak üretilen pilleri kullanın. Farklı numaralı pil ya da saat pilleri kullanmayın. Pilin üzerindeki kağıt çıkarıldıktan sonra 1 dakika kadar beklenirse pil ömrü daha uzun olur.
İşitme cihazınızı nemden koruyunuz ve kulak kalıbınızı haftada en az 1 kez ılık sabunlu su ile yıkayıp kurulayın.
TV veya gazete reklamlarında tanıtılan ve zaman zaman sokak satıcılarından bile elde edilebilen “ses yükselten” aletleri kesinlikle KULLANMAYINIZ. Kontrolsüz ve ayarsız yapılan ses yükseltimi işitme kaybını artırır. İşitme cihazları ise hastanın işitme kaybı yapısına uygun, kişiye özel yükseltim yapmakta ve çeşitli teknolojilerle konuşma anlaşılırlığını artırmaktadır.
Neden Odyoton?
- Konusunda uzman odyologlar ile dünyada kendini kanıtlamış işitme cihazı markalarıyla iş birliği içinde
- Kaliteli hizmet anlayışı ve müşteri memnuniyetini ön planda tutan
- İşitme ve çınlama sorunlarında kişiye özel çözümler üreten
- Sakarya’da sessiz kabin bulunduran tek firma özelliğinde
- Ücretsiz işitme testi ve cihaz denemesi
- Serbest alan testleri
- İşitme cihazlarında yaptığımız doğru fitting
- Sesi doğal sese en yakın hale getiren
- Daima en iyi fiyat garantisi vererek, ödeme kolaylıkları sağlayan
- Her zaman arayıp danışabileceğiniz, misafirimiz olup çayımızı içebileceğiniz ODYOTON İŞİTME CİHAZLARI ailesi olarak hizmetinizdeyiz.