Ambalaj Tarihi
İnsanlık tarihi kadar eskilere dayanan ambalaj, insanoğlunun dünyada var olduğu günden bu yana, yaşamı kolaylaştırmak, taşıma yapmak ve ürün saklamak için gereksinim duyduğu çok önemli bir ihtiyaçtır. İnsanoğlu için yaşamsal önem taşıyan yemek yeme, ilk zamanlarda avcılık ve toplayıcılıkla sağlanıyordu. İşte bu dönemlerde yenilenden arta kalan ve saklanmak isteyen ürünler ambalajlanarak mağaraların soğuk bölgelerinde istifleniyordu. İnsanoğlu ambalaj malzemesine ilk kez yiyeceklerin saklanmasında kullanılmış ve zamanla birçok ürün için ambalaj malzemeleri ortaya çıkmıştır.
İnsanoğlu ilk ambalaj malzemesini yaprak, kabak, hayvan derisi gibi doğal malzemeler kullanılmıştır. Sonraları ise ağaçlardan oyulan ambalaj malzemeleri üretildi. Milattan sonra 105 yılında kağıdın bulunması ambalaj malzemelerinin daha çabuk gelişmesine katkı sağladı. 15. Yüzyılda ise Avrupa’da bilim ve sanayi alanında yaşanan gelişmeler ambalaj malzemelerini şekillendirmeye başladı. Son 300 yıldır ise son derece sistematik ve gelişmiş ambalaj malzemeleri üretiliyor.
Ambalaj düşünüşü ve tasarımı tamamen doğadan esinlenerek gerçekleştirilmiştir. Muz, kolay açılabilen ambalaj ürünlerine örnek olurken, ceviz ve yer fıstığı zor açılan, içerisindeki ürünü koruyan ambalaja örnek gösterilebilir. Hassas ancak yüksek koruma sağlayan ambalaj ürünleri ise yumurtadan esinlenmiştir. Yaşamın başladığı yumurta darbeler dışında içerisindeki canlıya asla zarar vermez. Birçok ambalaj ürünü de darbeye maruz kalmadığı sürece içerisindeki ürünü yüzlerce yıl bozulmadan muhafaza edebilir.