Artikülasyon Bozukluğu nedir?
Artikülasyon bozukluğu, bireyin / kişinin konuşma seslerini yanlış veya eksik kullanmasından kaynaklı oluşan konuşma bozukluğudur. Artikülasyon bozukluğu mevcut kişilerde sesleri, heceleri doğal olarak kelimeleri yanlış üretmek ve o şekilde dile getirmektedir. Bunun sonucunda dinleyen kişi / kişiler konuşan kişiyi anlamakta güçlük çekebilir.
Artikülasyon nefesin gırtlak yardımıyla iletilmesi sonrasında yutak, ağız ve burundan oluşan üçüncü küme organlarından (dil, diş, damak, dudak) konuşma dilimizin (lehçe tarzı konuşma biçimleri) geneleksel / yöresel seslere dönüşmesi ve biçimlenmesidir. Bu işlemlerin gerçekleşmesi sırasında Artikülatör adı verilen organ yanlış konum almasıyla birlikte artikülasyon bozukluklarına sebebiyet vermektedir.
Artikülasyon bozukluğunda hedef ses kişinin dağarcığında bulunmaz. Yani hatalar tutarlı bir şekilde işlemektedir. Örn; kişi / kişiler "r" sesini üretemiyorsa, "r" sesi yerine başka benzer sesler üretmektedir. Diyelim ki "r" yerine "y" sesini kullanıyor (“arı” yerine “ayı”, “resim” yerine “yesim”, “sarı” yerine “sayı” gibi) ise bu hatayı bütün “r” sesini içeren kelimelerde yapar.