Motorsiklet, iki adet tekeri olan, bisiklete benzeyen, içten yanmalı motoru olan, maksimum bir ya da iki kişiyi taşıyabilen bir ulaşım aracıdır. Motorsikletin ilk örnekleri, bisikletlere motor takma denemeleriyle oluşmuştur. Daha sonra motorsiklet ortaya çıkmış ve farklı tasarımlarla günümüze kadar gelmiştir. Motorsiklet tasarımlarında şekil değişse de motor hep aynı yerde kalmış ve değişmemiştir. Üretilen motorsiklet çeşitlerinde onları tip ve model olarak ayırmaktan ziyade müşterilerin ve motorsiklet kullanıcılarının tercihi ön planda tutulmaktadır. Mesela hem gezme amaçlı hem de spor amaçlı kullanılan motorsikletlerin özelliklerini bir tek motorsiklette birleştirme çalışması sonucunda ortaya çıkan ve üretilen gezi - spor motorsikletleri çok fazla motor sever tarafından tercih edilmektedir. Fakat bu motorsikletler gezi amaçlı kullanılanlar kadar rahat olmadığı gibi spor motorsikletleri kadar da hızlı olmamaktadır. Yani sonuç itibariyle gezi amaçlı kullanılan motorsikletten daha hızlı, spor amaçlı kullanılan motorsikletlerden de daha rahat bir motorsiklettir.
Motorsiklet kullanmaya öncelikle doğru motorsiklet tipiyle başlamak gerekmektedir. Motorsiklet sürmeye yeni başlayan biri birçok hata yapabilir ve kazaya açık durumdadır. Motorsiklet kullanmak diğer araçlara göre daha önemlidir çünkü tamamen açık halde olunduğu için korumasız bir durumda olunur. Bol bol pratik yapılmalı ve motorsiklet kullanmayı öğrenmeden trafiğin yoğun olduğu yerlere çıkılmamalıdır.
Hiç bilmeyen birinin küçük bir motorla başlaması oldukça doğru olacaktır.
Motor kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
A. Motorun lastiklerini, jantlarını, kumandalarını, ışıklarını, yağını, dayamasını ve iasesini kontrol ederek sürüşe hazır olup olmadığı kontrol edilir.
B. Donanımları ihmal edilmemelidir. Koruyucu kıyafetler her zaman tam olarak giyilmelidir böylece motordan düşme ve park etmeye bağlı sürtünmelerin oluşturacağı bedensel yaralanmaları da engeller. Yüksek tehlike içeren bir taşıt olan motoru kullanırken tam donanımlı olunmalıdır. Bu koruyucu donanımlar şunlardır.
Yaralanmayı engelleyebilecek donanımlar şunlardır:
1) Başlık
2) Koruyucu ceket ve pantolon
3) Eldiven
4) Bot
C. Motor herkesin kendi ve motorunun boyuna göre ayarlanır. Motora soldan, ağırlık hafifçe tanka verilip motoru dengeleyerek binilir. Tüm ağırlık sol bacakta olacak şekilde sağ bacak havaya kaldırılır ve motorun üstünden aşılır.
-Motora tam ortalı ve dik olarak oturulur.
-Pedallara ayakların ayaları ile çok sağlam şekilde basılır.
-Kumandalar erişilebilecek şekilde ayarlanmalıdır.
-Elcikler omuzlardan bileklere doğru, kolların açısı ile aynı yönde ayarlanmalıdır.
-Kollar ve omuzlar kasılmamalı, gevşek tutulmalıdır. Baş, omuzlarınızın içine çekilmemeli dik tutulmalıdır.
-Elcikler aşırı sıkılmamalıdır. Bu hareket, dönüş hattının açılmasına neden olmaktadır. Rahat bir şekilde gidona dayanmadan ya da asılmadan tutulmalıdır.
-Motor bacaklarla sıkıca tutulur, karın kaslarıyla da desteklenir.
-Ağırlık kaydırmaları öne ve arkaya bel eğilerek yapılır ve kalça, sele üstünde öne arkaya kaydırılmaya çalışılmaz.
Bütün bunlar ayarlanıp motora oturulduktan sonra bir süre hissedilir ve aynalar ayarlanır. Her motor birbirinden farklı olduğu için güvenli sürüş için motoru iyi tanımak gerekir.