Akıllı bina farklı kontrol ve güvenlik sistemlerinin tamamının bir arada toplanması ile yapılan binalara denir. Akıllı bina sistemleri denildiğinde akla ilk gelen sistemler genellikle güvenlik ve kontrol ile ilgili olsa da bu yanlış bir algı şeklidir. Çünkü akıllı bir bina demek bu sistemlerin yanında ısı yalıtım, dayanıklılık ve benzeri gibi sistemleri de kendi içerisinde barındıran sistemlere sahiptir. Bu nedenle akıllı binaların içeriğinde bulunan ilk sistem, ısı yalıtımı ve doğal afetlere karşı dayanıklılık sistemleridir. Isı yalıtım kişileri çok sıcaktan ve çok soğuktan koruyan bir sistemdir. Böylece akıllı bina sistemlerinin var olduğu binalar daha konforlu ve daha güvenli olmaktadır. Bunun yanı sıra doğal afetlere karşı dayanıklılıkta bu kapsamdadır. Deprem ve diğer doğal afetlere karşı dayanıklı yapılar, akıllı bina sistemlerinin içeriğinden biridir.
Bir diğer akıllı bina sistemleri ise enerjide var olması gereken verimdir. Akıllı binalar da birçok sistem vardır. Bütün bunların çalışması için enerjiye gerek duyulur. Ama bu noktada bu sistemlerin harcayacağı enerji miktarı hayli yüksek olur, yapıların gerek sahipler gerekse ülke ekonomisi adına yüksek oranda enerji harcayan binalarda gereksiz masrafa yol açar. Bu nedenle akıllı bir binanın sistemleri içinde yer alan en önemli özellik ise enerjinin verimli olmasıdır. Böylece az miktarda enerji ile çok fazla iş yapabilme olanağı ortaya çıkıyor. Bunun yanı sıra harcanacak olan bu enerjiyi daha verimli bir şekilde harcamak için kurulan birkaç sisten daha bulunur bu sistemler, enerji yönetim sistemi, merkezi kontrol ve izleme sistemi, enerji kontrol sistemi ve bina otomasyon sistemi gibi sistemlerdir. Bu sistemlerin temel çalışma prensibine örnek verilecek olursa, örneğin açık bırakılan bir ışık otomatik olarak söndürülebilir.
Bu sistemler ayrıca aylarında binaların havalandırma işlemini yapan sistemlerin sürekli çalışması yerine havanın temizlik ve hijyen derecesine göre otomatik olarak çalışmasını sağlamak gibi birçok faydalı işler yapmaktadırlar. Bunun yanı sıra bazı akıllı bina sistemlerinde kendi enerjisini üretmeyi sağlayan sistemler mevcuttur. Örneğin rüzgar enerjisini elektrik enerjisine çevirebilen akıllı bina sistemleri ya da güneş enerjisini Elektrik enerjisine çevirebilen akıllı bina sistemleri mevcuttur. Bunun yanı sıra bina atıklarının akıllı bina sistemleri tarafından yakıt ve elektrik enerjisine çevrilebilen sistemler de vardır. Akıllı bina sistemlerinin içeriğinde bulunan bir diğer önemli özellik ise elbette güvenlik önlemleridir. Bina yapım aşamasındayken, yapıldığı malzeme özenle seçilir. Yangın sırasında yangını besleyecek malzeme, bu sistemlerin içerisinde en minimum düzeyde kullanılır. Yangın çıkması halinde bu sistemler alarm verebilme ya da yangına direk müdahale amaçlı su ve benzeri gibi maddeleri püskürtme özelliğine sahip sistemler ile donatılmıştır. Yangın anında güvende tutacak yerler de akıllı bina sistemleri içinde yer almaktadır. Ayrıca güvenli ve oldukça hızlı ilerleyebilme imkanı sağlayan yangın çıkışları da bu sistemlere dâhildir. Ayrıca yangın anında devreye giren çeşitli uyarı mekanizmaları da vardır.
Ayrıca yangın anında bina içerisinde bulunan engelli vatandaşlar da bu sistem içerisinde düşünülmüştür. Bu nedenle yangın anında onlarında güvenliği düşünülerek çeşitli sistemler ya da tasarımlar yapılmıştır. Akıllı bina sistemleri içerisinde güvenlik önlemleri olarak ayrıca kart kontrol sistemleri, duman algılama sistemleri, kartsız girişlerde alarm sistemleri, termal kameralar ile canlı görüntü imkanları, kurtarma ekipmanları, parmak iz okuma sistemleri, yüz tanıma sistemleri, göz ve retina tanıma sistemleri, iris, retina ve ses tarama gibi kişi tanıma sistemleri, kesintisiz güç kaynağı sistemi ve binadaki asansörler de elektrik kesintisi anında gereken bazı güvenlik tedbirleri de bulunmaktadır. Akıllı bina sistemlerinde ayrıca bina içerisinde ve dışında acil durumlarda etkin bir haberleşme sistemi de mevcuttur. Bu sistemler telekonferans sistemleri, mail yolu ile iletişim, video text, telefon sistemi, telsiz sistemi ve kablosuz internet sistemlerinden oluşur. Akıllı bina sistemlerinde son olarak bina otomasyon sistemleri bulunur. Bunun amacı ise çalışanların bulunduğu ortam ve çalışanlardan maksimum performansı alabilmektir.
Bu sistemler, çalışanlar için rahatlatıcı ortamlar, bilgi servisleri, merkezi bilgi paylaşım servisi, bilgisayar destek sistemi ve uzak sonucu yedeklemesi gibi sistemlerdir.